Noul an a venit cu o veste bună pentru antreprenori. Declarația privid beneficiarii reali nu va mai trebui depusă anual, așa cum s-a întâmplat in 2021, când din cauza acestei formalități s-au format cozi la Registrul Comerțului.
Conform noilor prevederi ale legii nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, modificată și completată prin Legea nr. 315/2021 și publicată în partea I a Monitorului Oficial al României nr. 1240 din 29.12.2021, SE ELIMINĂ DEPUNEREA ANUALĂ A DECLARAȚIEI PRIVIND BENEFICIARII REALI ai unei persoane juridice, dacă asociații sunt persoane fizice.
Totuși, antreprenorii rămân cu obligativitatea depunerii acestei declarații în următoarele situații:
• la înființarea societăților
• ori de câte ori intervine o modificare a beneficiarilor reali sau a datelor acestora de identificare.
De remarcat este și faptul că, spre deosebire de prevederile anterioare, la înființarea societăților declarația poate fi inserată în actul constitutiv, nefiind necesar un formular distinct, cum se întmpla anul trecut, cee ace ar putea fi considerat încă jumătate de pas în reducerea birocrației generată de această formalitate. Declarația privind beneficiarul real trebuie să cuprindă atât datele de identificare ale persoanelor fizice beneficiari reali, cât și modalitatea de exercitare a controlului asupra persoanei juridice.
În situația în care intervine o modificare privind beneficiarii reali sau privind datele acestora de identificare, art. 56 alin. 1 din Legea nr. 129/2019, cu modificările și completările ulterioare prevede obligația depunerii la Registrul Comerțului a declarației în termen de 15 zile de la data la care modificarea a intervenit.
Din păcate, companiile care au printre asociați alte personae juridice rămân cu aceleși obligații pe această temă. Astfel, prin excepție de la prevederile art. 56 alin. 1, societățile care au drept asociați persoane juridice depun în continuare ANUAL declarația privind beneficiarii reali.
Depunerea anuală a declarației privind beneficiarul real: ce sancțiuni există
Nerespctarea prevederilor prevăzute de art. 56 de către reprezentantul legal al unei societăți se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.
Citește și: Modificări importante la înființarea si funcționarea SRL
––––
Aceste material va este oferit de Antreprenor– o companie de consultanță pentru înființări societăți în Iași (înființare SRL, SA, PFA, intreprinderi individuale sau familiale, asociații și fundații). De asemenea, oferim servicii de consultanță și de întocmire a documentelor pentru diverse modificări pe care societățile le fac în activitatea lor (cesiuni părți sociale, schimbare sediu, deschideri de puncte de lucru, suspendare și reluare activitate, schimbare administrator, radiere societate etc).
Antreprenor este lider în Iași pe segmentul consultanței pentru înființarea societăților. Puteți face o programare direct de pe site-ul nostru sau trimițându-ne un email contact@antreprenor.eu.
Lasă un răspuns