Una dintre cele mai enervante proceduri ce trebuie indeplinita la infiintarea unei firme, obtinerea acordului presedintelui asociatiei de proprietari si a catorva vecini pentru stabilirea sediului, ar putea fi eliminata de la inceputul anului viitor, daca la sediul declarat nu se desfasoara activitate.
Primele entitati care vor beneficia de aceast relativ avantaj birocratic ar putea fi persoanele fizice autorizate (PFA), intreprinderile individuale (II) si intreprinderile familiale (IF). Potrivit modificarilor legislative adoptate recent la Odonanta 44/2008 privind functionarea persoanelor fizice autorizare (PFA), intreprinderilor individuale (II) si intreprinderilor familiale (IF), la articolul 9 după alineatul (2) din Ordonanta se introduce un nou alineat, alin. (21 ) cu următorul cuprins: „(2¹) Dacă la sediul profesional, imobil cu destinatie de locuinta, nu se desfăşoară nicio activitate economică, persoana fizică, titulară a PFA, titularul întreprinderii individuale sau membrul întreprinderii familiale care are dreptul de folosinţă asupra imobilului depune o declaraţie pe proprie răspundere, sub semnătură privată, prin care atestă faptul că la sediul profesional nu desfăşoară activitate economică, în acest caz nefiind necesare formalităţile prevăzute de art. 42 din Legea nr.230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, cu modificările şi completările ulterioare ” Astfel, potrivit art. 42 din legea 230/2007, schimbarea destinatiei locuintelor, precum si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta fata de destinatia initiala, conform proiectului initial al cladirii cu locuinte, se poate face numai cu avizul comitetului executiv si acceptul proprietarilor direct afectati cu care se invecineaza, pe plan orizontal si vertical, spatiul supus schimbarii.”
Pana acum, chiar daca la sediul social sau profesional PFA-urile, de exemplu, nu desfasurau nicio activitate, Registrul Comertului intrepreta stabilirea sediului acasa la detinatorii entitatii juridice nou-create drept o schimbare a destinatiei locuintei. Prin urmare, conform acestei interpretari, ONRC solicita si in prezent acordul asociatiei de proprietari si vecinilor direct afectati, pe baza unui formular standard emis de aceasta institutie. Noua reglementare, care va intra in vigoare la inceputul anului viitor, elimina practic aceasta operatiune, in cazul in care la sediul profesional al PFA-urilor, II-urilor sau IF-urilor nu se desfasoara nicio activitate. Ramane de vazut daca Registrul Comertului va interpreta aceasta modificare ca fiind aplicabila si in cazul stabilirii unui sediu social fara activitate la un SRL, intrucat modificarile descrise mai sus fac referire doar la PFA-uri, intreprinderi individuale sau familiale.
Lasă un răspuns