ÎNFIINȚARE IF

ÎNTREPRINDERE FAMILIALĂ

Ce trebuie sa stiu?

FORMA DE ORGANIZARE – intreprinderea familiala (IF) este o forma de organizare economica fara personalitate juridica, formata de un întreprinzator persoană fizica împreuna cu familia sa (rudele pana la gradul IV, inclusiv)

CINE ISI POATE FACE IF – reprezentantul intreprinderii familiale trebuie să fi implinit 18 ani (ceilalti membri ai intreprinderii familiale trebuie sa aiba mimimum 16 ani) si sa nu fi savarsit fapte sanctionate de legile care privesc disciplina financiar-fiscala (de tipul celor din cazierul fiscal)

OBIECT DE ACTIVITATE – intreprinderile familiale pot desfasura diverse activitati economice, mai putin profesiile liberale, alte activitati reglementate de legi speciale sau care prevad o alta forma juridica de organizare. Nu exista restrictii legate de numarul obiectelor de activitate.

ANGAJATI – intreprinderea familiala nu poate avea salariati, ea poate fi constituita doar din membrii familiei respective.

CONTABILITATEA – se poate tine de catre reprezentantul intreprinderii (e nevoie doar de un registru sau borderou de incasari si plati). Ca si la PFA sau intreprindere individuala, banii din incasari se pot folosi fara documente justificative

IMPOZITE – vei avea de platit 10% impozit pe venit – de fapt este un impozit pe profit pentru ca reprezinta diferenta dintre veniturile si cheltuielile intreprinderii familiale.

ALTE TAXE – daca suma veniturilor anuale depașește suma a 6 salarii minime nete pe economie, atunci vei plati in plus contributii pentru asigurari sociale (CAS) la nivelul celor platite pentru un salariu minim pe economie si contribuții pentru asigurările sociale de sănătate (CASS). Sumele respective vor fi platite pentru fiecare membru al intreprinderii familiale.

TVA – ca si in cazul SRL-urilor, intreprinderea familiala este la infiintare neplatitor de TVA, dar poate deveni platitor – la cerere sau daca depaseste pragul de 300.000 lei venituri anuale.

Ce acte sunt necesare?

ACTELE DE IDENTITATE ale reprezentantului si ale celorlati membri ai intreprinderii familiale

DOVADA PROPRIETATII – actul de proprietate al spatiului in care va fi declarat sediul profesional (in copie) sau alt document care sa ateste existenta spatiului in care va fi declarat sediul profesional (ex: adeverinta de rol de la primarie)

ACT DE STUDIU – (adeverinta de la scoala, diploma de bacalaureat sau licenta). In unele situatii este necesar si document care sa ateste pregatirea profesionala in domeniul in care urmeaza sa-si desfasoare activitatea persoana respectiva. Sunt necesare actele de studiu atat ale reprezentantului cat si ale membrilor intreprinderii familiale

Cât costă?

950 LEI – suma reprezinta onorariul pentru consultanta, redactarea tuturor documentelor, intocmirea dosarului complet si reprezentare la Registrul Comertului.

Cât durează?

5 ZILE – din momentul in care depunem intreaga documentatie la Registrul Comertului, iti predam actele intreprinderii familiale in termen de 5 zile lucratoare.

De ce Antreprenor?

E SIMPLU –  Noi ne ocupăm de toate formalitățile pentru înregistrarea la Registrul Comerțului și îți confirmăm finalizalizarea întregii proceduri, nu pierzi timp prin trafic sau la cozi la ghișeele registrului.

E ONLINE – La cerere, întreaga procedură se poate derula exclusiv online, trebuie doar să ai posibilitatea de a printa și scana documente sau semna direct în pdf documentele pe care ți le transmitem.

EȘTI PE MÂINI BUNE – Beneficiezi de consultanță și a 10 ani de experiența a unor consilieri profesioniști specializați în acest tip de operațiuni.

GARANȚIE 100% – În cazul în care, din orice motiv, nu finalizăm înregistarea pe care ai solicitat-o în Registrul Comerțului, primești toți banii înapoi!