ÎNFIINȚARE II
ÎNTREPRINDERE INDIVIDUALĂ
Ce trebuie sa stiu?
FORMA DE ORGANIZARE – intreprinderile Individuale (II) sunt intreprinderi economice, fara personalitate juridica, inregistrate la Registrul Comertului si organizate de un intreprinzator persoana fizica.
ACTIVITATI – maxim 10 obiecte de activitate (10 coduri CAEN) poate avea o intreprindere individuala
SALARIATI – o intreprindere individuala poate avea maxim 8 salariati
CONTABILITATEA – se poate tine de catre titularul intreprinderii (e nevoie doar de un registru sau un borderou de incasari si plati)
BANII – te poti folosi oricand de banii incasati, fara documente justificative. Banii intreprinderii individuale sunt banii tai, spre deosebire de cazul SRL-ului unde banii pot fi scosi din firma doar sub forma de cheltuieli sau prin acordarea de dividende.
IMPOZITE – vei avea de platit 10% impozit pe venit (de fapt este un impozit pe profit pentru ca reprezinta diferenta dintre veniturile si cheltuielile intreprinderii individuale).
ALTE TAXE – daca suma veniturilor anuale depașește suma a 6 salarii minime nete pe economie, atunci vei plati in plus contributii pentru asigurari sociale de sanatate (CASS) – respectiv 10% din suma reprezentand salariului minim brut pe economie (circa 300 de lei pe luna), iar daca suma veniturilor depaseste 12 salarii minime nete pe economie, atunci la taxele de mai sus se adauga si contribuțiile pentru pensii (contributia pentru sigurarile sociale – CAS), tot la nivelul salariului mimim brut pe economie, adica aproximativ 750 de lei pe luna.
TVA – ca si in cazul SRL-urilor, PFA este la infiintare neplatitor de TVA, dar poate deveni platitor – la cerere sau daca depaseste pragul de 300.000 lei venituri anuale
Ce acte sunt necesare?
ACTUL DE IDENTITATE al reprezentantului intreprinderii individuale.
DOVADA PROPRIETATII – actul de proprietate al spatiului in care va fi declarat sediul profesional (in copie) sau alt document care sa ateste existenta spatiului in care va fi declarat sediul profesional (ex: adeverinta de rol de la primarie)
ACT DE STUDIU – (adeverinta de la scoala, diploma de bacalaureat sau licenta). In unele situatii este necesar si document care sa ateste pregatirea profesionala in domeniul in care urmeaza sa-si desfasoare activitatea persoana respectiva
Cat costa?
750 LEI – suma reprezinta toate costurile de infiintare, respectiv onorariul pentru consultanta, redactarea documentelor si reprezentare la Registrul Comertului.
Cât durează?
5 ZILE lucratoare din momentul in care avem toate actele solicitate si depunem intreaga documentatie la Registrul Comertului.
De ce Antreprenor?
E SIMPLU – Noi ne ocupăm de toate formalitățile pentru înregistrarea la Registrul Comerțului și îți confirmăm finalizalizarea întregii proceduri, nu pierzi timp prin trafic sau la cozi la ghișeele registrului.
E ONLINE – La cerere, întreaga procedură se poate derula exclusiv online, trebuie doar să ai posibilitatea de a printa și scana documente sau semna direct în pdf documentele pe care ți le transmitem.
EȘTI PE MÂINI BUNE – Beneficiezi de consultanță și a 10 ani de experiența a unor consilieri profesioniști specializați în acest tip de operațiuni.
GARANȚIE 100% – În cazul în care, din orice motiv, nu finalizăm înregistarea pe care ai solicitat-o în Registrul Comerțului, primești toți banii înapoi!