INFIINTARE PFA IASI

PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ

Ce trebuie sa stiu?

FORMA DE ORGANIZARE – PFA este o persoana fizica care desfasoara activitati economice, nu este persoana juridica.

OBIECTE DE ACTIVITATE – ca persoana fizica autorizata (PFA) poti desfasura maxim 5 obiecte de activitate (cinci coduri CAEN). Retine! Pentru unele tipuri de activitati trebuie sa dovedesti ca ai pregatire in domeniul respectiv (exemple: instalatii electrice, coafura etc)

SALARIATI – poti avea maxim 3 salariati pe PFA.

CONTABILITATE – la PFA poti sa-ti tii singur evidenta incasarilor si cheltuielilor, nu e neaparat necesar sa apelezi la un contabil. Totusi, in cazul in care volumul activitatii creste, e recomandabil sa apelezi la serviciile unei firmei specializate sau la un economist.

BANII – te poti folosi oricand de banii incasati, fara documente justificative. Banii PFA-ului sunt banii tai, spre deosebire de cazul SRL-ului unde banii pot fi scosi din firma doar sub forma de cheltuieli sau prin acordarea de dividende.

IMPOZITE – vei avea de platit 10% impozit pe venit (de fapt este un impozit pe profit pentru ca reprezinta diferenta dintre veniturile si cheltuielile PFA-ului), suma care trebuie achitata anual prin depunerea declaratiei unice de venit la ANAF.

ALTE TAXE – daca suma veniturilor anuale depașește suma a 6 salarii minime nete pe economie, atunci vei plati in plus contributii pentru asigurari sociale (CAS) la nivelul salariului mnim pe economie si contribuții pentru asigurările sociale de sănătate (CASS). Practic, in acest caz vei avea de platit in plus suma pe care o datoreaza la stat un angajat cu salariul minim, adica circa 1100 de lei/lunar.

TVA – ca si in cazul SRL-urilor, PFA este la infiintare neplatitor de TVA, dar poate deveni platitor – la cerere sau daca depaseste pragul de 300.000 lei venituri anuale.

Ce acte sunt necesare?

ACTUL DE IDENTITATE al persoanei care doreste sa infiinteze PFA.

DOVADA PROPRIETATII – actul de proprietate al spatiului in care va fi declarat sediul profesional (in copie) sau alt document care sa ateste existenta spatiului in care va fi declarat sediul profesional (ex: adeverinta de rol de la primarie)

ACT DE STUDIU – (adeverinta de la scoala, diploma de bacalaureat sau licenta). In unele situatii este necesar si document care sa ateste pregatirea profesionala in domeniul in care urmeaza sa-si desfasoare activitatea persoana respectiva

Cat costa?

750 LEI – suma care reprezinta onorariul pentru consultanta, redactarea tuturor documentelor, intocmirea dosarului complet si reprezentare la Registrul Comertului.

Cat dureaza?

5 ZILE: Din momentul in care depunem intreaga documentatie la Registrul Comertului, iti predam actele firmei in termen de 3 zile lucratoare

De ce să alegi Antreprenor dacă vrei să înființezi PFA Iași?

E SIMPLU –  Noi ne ocupăm de toate formalitățile pentru înregistrarea la Registrul Comerțului și îți confirmăm finalizalizarea întregii proceduri, nu pierzi timp prin trafic sau la cozi la ghișeele registrului.

E ONLINE – La cerere, întreaga procedură se poate derula exclusiv online, trebuie doar să ai posibilitatea de a printa și scana documente sau semna direct în pdf documentele pe care ți le transmitem.

EȘTI PE MÂINI BUNE – Beneficiezi de consultanță și a 10 ani de experiența a unor consilieri profesioniști specializați în acest tip de operațiuni. Cauti infiintare PFA Iasi? Noi suntem partenerul care o sa te ajute sa faci primii pasi in business.

GARANȚIE 100% – În cazul în care, din orice motiv, nu finalizăm înregistarea pe care ai solicitat-o în Registrul Comerțului, primești toți banii înapoi!