Inca nu se stie data la care va fi lansat noul program START-UP NATION in 2020, dar cel mai probabil acest lucru se va intampla in ultimul trimestru al acestui an. Cert este ca noile criterii de evaluare schimba radical situatia fata de anii precedenti. Este de asteptat ca la editia din acest an sa avem putine firme care vor intruni punctajul maxim de 100 de puncte. Se pune accent in continuare pe productie, industrii creative si IT, dar scade semnificativ importanta numarului de angajati.
Sa trecem in revista, asadar, principalele modificari:
- ELIGIBILITATE: firma trebuie sa fie infiintata cu maxim 3 ani inainte de inregistrarea in program a planului de afaceri, prin urmare majoritatea firmelor infiintae in 2017, mai putin cele infiintate in ultimele luni ale anului, nu vor avea acces la acest program de finantare.
- CODURI CAEN – 20 PUNCTE – Fiecare cod CAEN are un punctaj distinct, cele mai bine sunt punctate productia, cercetarea si IT-ul (20 puncte), urmate de industrii creative (15 puncte), servicii diverse (10 puncte) si comert (5 puncte)
- JUDETUL – 5 PUNCTE – firmele din unele judete, unde numarul de firme este mai mic de 4 la 100.000 de locuitori, vor fi favorizate fata de altele (ex: Bicuresti, Cluj, nu vor fi primi punctaj la acest capitol)
- INOVARE – 10 PUNCTE – pentru inovare se acorda 10 puncte, doar ca criteriile pentru obtinerea punctajului sunt mult mai riguroase, trebuie prezentat un brevet de inventie inregistrat la OSIM
- CAPITALUL SOCIAL – 15 PUNCTE – Pentru a obtine un punctaj maxim la acest capitol capital social trebuie sa fie de 6.000 de lei.
- INVESTITII – ACHIZITIA DE ECHIPAMENTE TEHNOLOGICE – 15 PUNCTE – Sunt avantajate firmele care prevad in planul de afaceri intr-o proportie cat mai mare achizitia de echipamente tehnologice (de exemplu, pentru achizitia de echipamente in procent de 80% sau mai mare din cheltuielile eligibile se obtine punctajul maxim la aceasta categorie, de 15 puncte
- ASOCIATI – 10 PUNCTE – Primesc punctaj asociatii care nu au avut firme inainte. De asemenea, asociatii nu pot instraina mai mult de 49% din partile sociale pe toata perioada proiectului, cu exceptia asociatilor care nu au mai avut anterior o alta societate.
- LOCURI DE MUNCA NOU CREATE: minim 2 locuri de munca – 5 PUNCTE. Potrivit legii de implementare a programului de finantare, este obligatorie infiintarea unui singur loc de munca, dar pentru a beneficia de cele 5 puncte acordate la aceasta categorie trebuie ca firma sa se oblige la infiintarea a cel putin 2 locuri de munca.
- DIGITALIZARE – 4 PUNCTE – Se acorda pentru achiziția sau închirierea (hosting) pe o perioadă de cel puțin 2 ani de la finalizarea implementării proiectului a unei aplicații de transmitere on-line a comenzilor de către clienți (de exemplu: comenzi on-line B2B, magazine on-line, sistem de rezervări on-line, etc)
- SISTEME ALTERNATIVE DE ENERGIE – 10 puncte – Se primesc pentru achizitia de echipamente tehnologice care utilizeaza surse regenerabile de energie (pentru cheltuieli reprezentand cel putin 50% din totalul cheltuielilor eligibile
Lasă un răspuns