Prin legea 276 din 2020, intrată în vigoare la începutul lunii decembrie, au fost introduse o serie de modificări la OG 26 din 2000, ordonanța care reglementează modul de înființare și funcționare a asociațiilor și fundațiilor. În esență, aceste modificări simplifică procedura de inființare și funcționare a ONG-urilor. Iata în continuare o sinteză a principalelor modificări:
- Nu mai este necesar ca statutul asociației sau fundației să fie semnat în fața unui avocat sau a unui notar. Acum statutul asociației este acceptat de instanță și sub semnătură privată. Este suficientă deci semnarea acestui act de către membrii fondatori, al căror număr minim rămâne 3 (trei). Sunt și câteva excepții de la această regulă pe care le vom prezenta mai jos;
- Nu se mai cer caziere fiscale ale membrilor fondatori sau ale cenzorilor la înființarea unui ONG, dacă membrii fondatori sunt persoane fizice. Acest document este solicitat doar membrilor fondatori persoane juridice;
- Nu se mai solicită întocmirea unui act constitutiv al asociației sau fundației. Este necesară doar redactarea și semnarea statutului asociației sau fundației;
- Nu mai este obligatorie atașarea la dosarul de înființare a dovezii privind patrimoniul inițial al asociației, operațiune care consta, până acum, în depunerea unei sume minime de 200 de lei într-un cont bancar provizoriu, cont care era apoi definitivat după ce se înființa asociația. Cu toate acestea, există o excepție când se solicită această dovadă, și anume atunci când patrimoniul inițial al membrilor fondatori este în natură și constă totodată în bunuri imobile. În acest caz, statutul trebuie prezentat la instanță în formă autentică, deci trebuie semnat în fața unui notar.
- În cazul fundațiilor, valorea patrimoniului inițial a scăzut de la 90.000 de lei, cât era până acum, la o sumă reprezentând de 10 ori valoarea salariului minim brut, adică circa 23.000 de lei.
- Nu mai este necesară depunerea declarației privind beneficiarii reali, dacă toți membrii fondatori sunt persoane fizice. Ca și în cazul documentelor cerute la înființarea unui SRL, această declarație trebuie dată doar dacă printre membrii fondatori sunt și persoane juridice.
- Adunările generale ale ONG-urilor și întrunirile consiliilor directoare se pot desfășura și prin mijloace electronice (pe ZOOM, de exemplu), iar hotărârile pot fi semnate și electronic.
În final, iată, spre exemplu, lista tuturor documentelor care trebuie depuse la instanță la înființarea unei asociații care are membri fondatori doar persoane fizice:
1 – cererea de înregistrare;
2 – statutul asociației
3 – copii după cărțile de identitate ale membrilor fondatori
4 – actele doveditoare ale sediului
5 – dovada disponibilității denumirii
–––––––––––––––
Acest material vă este prezentat de Antreprenor, societate specializată în înființarea societăților (înființare SRL, înființare SA), înființare a persoanelor fizice autorizate (înființare PFA), înființarea intreprinderilor individuale, înființarea întreprinderilor familale, înființarea asociațiilor și fundațiilor. De asemenea, Antreprenor oferă consultanță, întocmește documente cu privire la diverse modificări privind activitatea firmelor, modificări care se fac la Registrul Comerțului (deschidere punct de lucru, schimbare administrator, modificări cu privire la structura părților sociale ale asociaților – cesiune, majorare capital, suspendarea activității, închiderea unui punct de lucru, schimbarea denumirii, schimbarea sediului, extinderea obiectului de activitate sau autorizarea unor activități.
Comments (1)
Informații utile, mulțumesc. Lipsește precizarea situației în care denumirea cuprinde român sau național, caz în care trebuie cerut acordul Secretariatului General al Guvernului. Aici apar câteva neclarități (după primirea aprobării de la S.G.G. mai trebuie obținută disponibilitatea de nume?). Rog clarificare la maier.viorel@gmail.com.